Prirodni božićni ukrasi koje možete izraditi sami – DreamShop®

Prirodni božićni ukrasi koje možete izraditi sami

Kako napraviti božićne ukrase od slanog tijesta

Jedan od naših omiljenih božićnih projekata s djecom je domaće slano tijesto! 

Gotovo uvijek svake godine u prosincu izrađujemo ukrase od slanog tijesta. 

To je prekrasna obiteljska aktivnost koja završava tako što imamo lijepe ukrase koji će trajati desetljećima! 

Dopustite mi da vam pokažem točan recept koji godinama koristimo u našoj obitelji  – nećete biti razočarani!

Koji su sastojci potrebni za izradu ovog recepta za slano tijesto?

Recept za ove ukrase nije nimalo težak niti kompliciran.

 Potrebna su vam točno tri sastojka da biste krenuli!

  • Glatko brašno – 4 šalice od 250 ml
  • Kuhinjska (tuzlanska) sol – 1 šalica od 250 ml
  • Topla voda – 1, 1/2 šalice od 250 ml  – Topla voda pomaže tijestu da se malo lakše spoji. Osim toga, tijesto ćete zamijesiti rukama, a toplo tijesto je toliko ugodnije mijesiti zimi!

Zašto vam treba sol u ukrasima u tijestu?

Veliki volumen soli čini ovo tijesto ne baš ukusnim, što je dobra stvar kada vam pomažu najmanji vilenjaci i odlučni su da probaju uzorak zanatskog projekta. 

Iako tijesto nije otrovno, nije baš preporučljivo da ga netko jede. 

Drugo, i vjerojatno najvažnije, sol je izvrstan konzervans. Ako izostavite sol iz recepta i samo pomiješate vodu i brašno, na kraju biste stvorili gotovo savršenu malu farmu za plijesan – ne baš sjajno ako ove ukrase želite zadržati u većinu godine u podrumu.

Koji alati će vam trebati za izradu ukrasa i zanata od slanog tijesta?

Šanse su da ćete imati sve alate potrebne za izradu ovih ukrasa već u svojoj kući. Evo općeg popisa onoga što smo koristili za izradu ukrasa:

  1. Zdjela za miješanje i velika kuhača
  2. Papir za pečenje
  3. Valjak
  4. Rezači kolačića u raznim oblicima
  5. Vilice, čačkalice, pečati za kekse, ostali predmeti zanimljivih tekstura
  6. Slamka  za probijanje rupe u kojoj će visjeti ukrasi
  7. Bijela boja u spreju – ako želite, za ukrašavanje ujednačene pozadine ukrasima
  8. Šljokice, ljepilo, boja –  nije obavezno,možete i napraviti rustikalne ukrase od slanog tijesta
  9. Poliuretanski sprej – za dodatno očuvanje
  10. Vrpca – za vješanje ukrasa

Kako se pravi slano tijesto?

  1. Zgrabite svoju veliku posudu za miješanje i dodajte brašno i sol. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Zatim polako ulijevajte u toplu vodu uz miješanje. Miješajte sve dok ne dodate svu vodu.
  2. Doći ćete do točke kada je preteško miješati kuhačom. Izvadite tijesto iz posudi i mijesite na površini.
  3. Nakon što se tijesto počne sastavljati, nastavite mijesiti rukama nekoliko minuta dok tijesto ne postane glatko i podatno.

Sada kada je vaše slano tijesto izrađeno, možete ga koristiti baš kao da modelirate glinu za izradu skulptura ili ga motati i izrezati kako biste napravili ukrase ili otiske ruku od slanog tijesta.

Kako razvaljati i rezati ukrase od slanog tijesta?

Ako ste ikad izrezivali božićne kolačiće, bit ćete stručnjak za slano tijesto! 

Postupak:

  1. Odložite veliki komad  papira za pečenje i u sredinu stavite komad tijesta. Na to stavite još jedan veliki komad papira za pečenje.
  2. Razvaljajte tijesto dok ne postane debelo 30 mm. Želite da tijesto ne bude predebelo jer onda lako pucaju zbog zračnih džepova koji se nalaze u sredini.
  3. Uklonite gornji list papira, a zatim pomoću rezača za kekse zarežite u tijesto – ne pokušavajte ukloniti izrezane komade! Želite da oni ostanu na papiru.
  4. Kad završite s rezanjem, maknite višak tijesta, ostavljajući izrezane oblike na papiru.
  5. Uzmite slamku za piće i na vrhu svakog ukrasa probodite rupu kako biste provukli vrpce. Svakako ispuhnite čep na kraju slamke prije nego što prijeđete na sljedeći ukras kako ne biste uništili slamku.

Kako peći ukrase od slanog tijesta da se stvrdnu?

  • Prebacite papir za pečenje skupa s oblicima na tepsiju.
  • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 1 sat na 150° C.
  • Ostavite da se ukrasi potpuno ohlade prije nego što prijeđete na sljedeći korak.

Koji je najbolji način bojanja i ukrašavanja ukrasa od slanog tijesta?

Sada smo došli do stvarno zabavnog dijela – ukrašavanja! Ako više volite rustikalan, klasičan izgled slanog tijesta, ukrase možete objesiti onakve kakvi jesu.  

Prije nego što započnem ukrašavati, volim svoje  ukrase posprejati tankim slojem bijele boje u spreju. To pomaže prikriti nepravilnosti u boji (poput onih kad su neke prepekle od pečenja), a mislim da pomaže da ukrasi izgledaju više poput gline nego brašna.

Lagani premaz osušit će se na dodir za samo nekoliko minuta kako biste nastavili ukrašavati. Naravno, ovaj je dio potpuno neobavezan!

Jednom kad se boja za raspršivanje osuši na dodir, slikam akrilnim bojama i kistovima (spužvasti kistovi također bi sjajno djelovali). 

Kako zaštititi ukrase od slanog tijesta kako bi bili sigurni da traju?

Nakon što su ukrasi potpuno suhi, preporučujem da ih spremite u posudu kako ne bi imali zraka i pritom sačuvali svoje boje kao i prvog dana. 

Možete koristiti polipropilenski  sprej za dodatan sloj koji će dodatno osigurati trajanje vaših ukrasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge

Zatvori
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici