Zašto je važno jesti batat? – DreamShop®

Zašto je važno jesti batat?

5 razloga zašto je ova namirnica dobrodošla u svako kućanstvo.

Batat je hranjivo i ukusno korjenasto povrće. Dovoljno je kremast i mekan da može biti sastojak nekoliko recepata za pite, a većina ljudi smatra povrće samo sastojkom za desert. Međutim, znanstvenici su otkrili da je batat među najboljim izvorima vitamina A. Batat je također prirodno obilan vitaminom B5, riboflavinom, niacinom, tiaminom i karotenoidima zbog svoje prirodno narančaste boje.

Batat, poznat i pod nazivom Ipomoea batatas, ne sadrži samo mnogo hranjivih sastojaka, već je i prepun ljekovitih blagodati. Znanstvenici su utvrdili da slatki krumpir sadrži protuupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva. Većina batata je narančaste boje, ali postoje i drugi koji dolaze u ljubičastoj, žutoj, bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Slijede neke od  blagodati koje možete ostvariti uključivanjem batata u našu redovnu prehranu.

Batat pomaže u prevenciji nedostatka vitamina A

Nedostatak vitamina A ozbiljan je problem posebno u zemljama u razvoju širom svijeta. Zdravstvene posljedice nedostatka vitamina A ozbiljne su i mogu uključivati smanjenu otpornost na zarazne bolesti, povećanje zaraznog morbiditeta, suhe oči, kao i povećanu smrtnost za trudnice i dojilje i njihovu djecu.

Batat je izuzetno važan izvor vitamina A jer sadrži visoku razinu beta-karotena. Beta-karoten se u našoj jetri transformira u vitamin A, pri čemu svaka molekula beta-karotena proizvodi dvije molekule vitamina A.

Batat je prirodni i bogat izvor beta-karotena i vitamina A. Vitamin A neophodan je za pomoć tijelu u borbi protiv infekcija i ostaje otporan na sve daljnje infekcije.

Batat također može pomoći osobama s dijabetesom

Batat je na ljestvici glikemijskog indeksa kategoriziran kao nizak do visok, a pokazalo se da može smanjiti pojavu inzulinske rezistencije i niske razine šećera u krvi, kao i visokog šećera u krvi kod ljudi koji pate od dijabetesa.

Njegov relativno nizak glikemijski indeks znači da batat polako ispušta šećer u krvotok, za razliku od druge škrobne hrane. Ovo postojano oslobađanje šećera pomaže u kontroli razine šećera u krvi pojedinaca tako da on ne ide nizak ni visok. Tako se slatki krumpir može koristiti u regulaciji razine šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom. Ova je regulacija svjedočila kod obje vrste dijabetesa, tj. Tipa I i tipa II.

Pretpostavlja se da su vlakna u batatu korisna za ublažavanje dijabetesa. Batat je hrana bogata vlaknima, a pokazalo se da snižava razinu šećera u krvi osoba koje pate od dijabetesa tipa I .

10-15% vlakana u batatu sastoje se od topivih vlakana poput pektina, koja su učinkovita u smanjenju konzumacije hrane i skokovima šećera u krvi.

Otprilike 77% vlakana u batatu je netopivo i oni imaju svoju ulogu u borbi protiv dijabetesa. Netopljiva vlakna su ključna u promicanju osjetljivosti na inzulin, koji zatim pomaže u regulaciji količine šećera u krvi.

Nadalje, batat je izvor magnezija, za koji se također pokazalo da umanjuje rizik od oboljelih od dijabetesa tipa II.

Batat sadrži neophodna vlakna i magnezij koji su presudni u prevenciji i upravljanju dijabetesom. Povrće također ima umjereno nizak glikemijski indeks koji također pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi.

Batat može pomoći u upravljanju razinom stresa

Batat sadrži značajnu količinu magnezija, koji je neophodan mineral za normalno funkcioniranje tijela. Jedna od najvažnijih blagodati magnezija je što pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe. Istraživanja su pokazala da je povećanje nedostatka magnezija u modernoj prehrani rezultiralo značajnim porastom slučajeva depresije zabilježenih širom svijeta. Na primjer, neka istraživanja su pokazala da nedostatak magnezija povećava depresiju kod žena koje imaju predmenstrualne simptome.

Nedostatak magnezija i depresija povezani su jer imaju imunološki odgovor posredovan stanicama i tjelesnu upalu. Istraživanja rađena na životinjskim modelima pokazala su da povećanje unosa magnezija štiti mozak od anksioznosti i / ili depresije nakon traumatične ozljede.

Uz to, utvrđeno je da magnezij smanjuje nesanicu kod starijih osoba. Nesanica je pokretač stresa, depresije i tjeskobe, što je žalosno jer više od 50% starijih ljudi pati od nekog oblika nedostatka sna.

Batat je važan je izvor magnezija, čiji je nedostatak povezan s većim rizikom od depresije, stresa i tjeskobe. Dakle, može nadoknaditi razinu magnezija u tijelu i pomoći u ublažavanju simptoma depresije i ponašanja povezanih s tjeskobom kod pojedinaca.

Batat sadrži protuupalno djelovanje

Batat sadrži značajnu količinu vitamina, od kojih većina ima moćna protuupalna svojstva. Istraživanja  provedene na ljubičastom batatu nedvosmisleno su pokazala da ekstrakti iz biljne varijante imaju sposobnost inhibiranja stvaranja aktivnih upalnih komponenti u tijelu.

Nadalje, batat ima visoku koncentraciju kolina, koji je vrlo svestrana hranjiva tvar. Jedna od glavnih blagodati kolina je što smanjuje upalne reakcije u tijelu što rezultira manjom upalom. 

Druga istraživanja pokazala su da ekstrakti od ljubičastog batata sadrže antocijane, koji su se pokazali bitnima u smanjenju i prevenciji upala u stanicama raka debelog crijeva, kao i smanjenju proliferacije stanica u određenim stanicama raka.

Prisutnost antocijanina i kolina u batatu čine povrće ključnim prehrambenim izvorom u prevenciji i smanjenju kroničnih upala u tijelu.

Batat može pomoći u zaštiti / prevenciji od karcinoma

Istraživanja su također pokazala da je ljubičasti batat posebno učinkovit u borbi protiv raka. Ova varijacija batata sadrži elemente koji su u stanju inhibirati rast specifičnih karcinoma koji uključuju rak dojke, rak želuca i rak debelog crijeva inducirajući staničnu smrt tih stanica karcinoma. Vjeruje se da je visok sadržaj antocijanina u povrću razlog antikancerogenog djelovanja batata kada je riječ o karcinomu želuca i dojke.

Druga istraživanja nedvojbeno su pokazala da ekstrakti iz različitih dijelova batata mogu također izazvati staničnu smrt u stanicama raka prostate, osiguravajući da rak ne raste i ne širi se na druge dijelove prostate. Znanstvenici su zaključili da je protukancerogeno djelovanje batata u kontroli suzbijanja karcinoma prostate posljedica visokog sadržaja polifenola.

Također je zabilježeno prisustvo karotenoida poput beta-karotena u batatu koji imaju značajan učinak na smanjenje rizika da muškarci obolijevaju od raka prostate.

Također je utvrđeno da je beta-karoten učinkovit u prevenciji i smanjenju rizika kod osoba koje razvijaju rak debelog crijeva .

Batat sadrži beta-karoten i karotenoid koji je neophodan u zaštiti muškaraca od razvoja raka prostate. Uz to, pokazalo se da ekstrakti iz različitih dijelova batata ubrzavaju smrt raka dojke, želuca, debelog crijeva i prostate, ograničavajući rast i širenje ovih karcinoma.

Komentari (2)

    1. Je, ja sam isprobala za muža kad je imao karcinom, osjećao se bolje. Od tada batat preporučujem svima!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge

Zatvori
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici